Zatürre için hangi doktora gidilir

Zatürre için hangi doktora gidilir
Paylaş
 

Zatürre için hangi doktora gidilir, tedavisi nasıldır ?

Akciğer dokusunun iltihaplanmasına zatürre denilir. Bu iltihaplanmaya bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar neden olur. Zatürre genellikle bağışıklık sistemi zayıf düşmüş kişilerde görülür.

Henüz bağışıklık sistemi yetişkinlerinkiler kadar kuvvetli olmayan ve vücudu mikropları yeterince tanımayan bebekler, kronik hastalıkları bulunanlar ve 65 yaş üzeri insanlar zatürreye yakalanmaya yatkındırlar.

Zatürreye neden olan mikroplar sağlıklı ve bünyesi sağlam kişilerin vücudunda bulunsalar dahi iltihaba yol açamazlar. Zatürrenin oluşması için bu mikropların akciğer dokularına kadar ulaşması ve buralarda enfeksiyonlara yol açması gerekir. Sağlıklı bir kişinin bünyesi buna izin vermez.

Bağışıklık sistemi düşmüş kişilerde ise vücut yeterli direnci gösteremediği için mikroorganizmalar akciğere ulaşıp burayı tahrip etmeyi başarır.

Zatürre oluşumunu kolaylaştıran en önemli faktör grip salgınıdır. Bu hastalık bizzat zatürreye yol açabileceği gibi vücudu tahrip edip başka mikropların akciğere hasar vermesine de neden olabilir.

Kronik, yani geçmeyen bir hastalığı bulunanlar, bu hastalığın tedavisi için sürekli ilaç kullanmak zorunda kalanlar, şeker hastaları, alkol tüketenler ve yaşı ilerlemiş kişiler hem gribe hem de zatürreye karşı daha dikkatli olmaları gerekir.

Zatürre hastalığının bulaşması mikrobun hava, su veya temas ile alınması iledir. Ancak başta belirtildiği gibi mikrobun akciğerde enfeksiyona yol açmasının en önemli sebebi kişinin bağışıklık sisteminin zayıflığıdır.

Bu nedenle zatürreden korunmak için bağışıklık sistemini diri tutmaya ihtiyaç vardır.

Zatürre belirtileri

Zatürre belirtileri gribe çok benzer. 40 dereceye varan yüksek ateş, üşüme hissi, yeşil veya pas renginde koyu balgam, öksürük ve göğüs ağrısı şeklinde şikayetler görülür.

Bu şikayetleri mide bulantısı, kusma, iştahsızlık ve halsizlik gibi şikayetler izler.

Zatürrenin teşhis ve tedavisi

Zatürre muayene ve akciğer röntgeniyle tanı konulabilen bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunmak için risk grupları aşı yaptırmalıdır. Ayrıca stres ve üzüntüden kaçınmak, dengeli beslenmek gerekir.

Zatürrenin evde tedavisi mümkünse de ağır vakalarda hastanede yoğum bakım gerektirir. Bazı hastalarda hastanede oksijen tedavisi gerekebilir.

Zatürre için göğüs hastalıkları bölümüne gidilir.

İLGİLİ YAZILAR:

Grip ve soğuk algınlığına karşı kür

Grip için hangi doktora gidilir ?

Üst solunum yolları enfeksiyonu bitkisel tedavisi

Soğan kürü nasıl yapılıyor ?

Bu yazı 1691 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak

SPONSORLU BAĞLANTILAR
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM