İbrahim Saraçoğlu Kürleri
Mide şişkinliği için hangi bölüme gidilir
8 Haziran 2017
admin

Mide şişkinliği için hangi bölüme gidilir

Mide şişkinliği için hangi bölüme gidilir, hangi besinler mide şişkinliği yapar ? Şimdilerde yaygın bir rahatsızlıktır midede şişkinlik. Yenilen yemekleri...

Mide şişkinliği için hangi bölüme gidilir, hangi besinler mide şişkinliği yapar ?

Şimdilerde yaygın bir rahatsızlıktır midede şişkinlik. Yenilen yemekleri hazmedememe, öğünlerden sonra çöken ağırlığın gün boyu devam etmesi bir çok kişinin problemi.

Neredeyse herkes benzer problemler yaşıyor. “Az bile yesem karnım şişiyor”, “Karnım balon gibi oldu” gibi şikayetleri çevremizden duymak sıradan oldu.

Bu tür sorunlarda genellikle insanlar tanıdığı birilerine danışıyor ve kulaktan dolma tavsiyelerle sorununu çözmeye çalışıyor. Bazen bu işe yarıyor ama genellikle işe yaramıyor.

Çünkü midede şişkinliğinin birden fazla, hatta onlarca sebebi bulunuyor. Şişkinliğe neden olan şeyi keşfetmeden bitkisel çareler aramak karanlıkta göz kırpmaktan farksız.

Örneğin hızlı yemek ve hareketsiz yaşam başlıca şişkinlik nedenlerinden. Halbuki sağlıklı yaşam için tam tersi gerekiyor. Yani yemeği yavaş yiyip hayatı ritminde yaşamak gerekiyor. Öğlen saat 12’de tıkınırcasına yemek yiyip TV karşısına geçerseniz yediklerinizi hazmedemezsiniz. Şişkinliği halletmek için önce bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekiyor.

Pankreas ve safra kesesinde yenilen besinleri parçalamak için sıvılar üretilir ve gerektiğinde bu sıvılar mide ve bağırsaklara gönderilir. Çık hızlı yemek yendiği zaman vücudun ürettiği sindirim sıvıları besinleri parçalamaya yeterli gelmiyor. Haliyle midede yeteri derecede sindirilemeyen besinler bağırsakta daha uzun süre kalıyor. Bu şişkinlik demek.

Hızlı yemek hem çiğnemenin az olması hem de hava yutma anlamına geliyor. Her ikisi de midede şişkinlik sebebi.

Mide şişkinliğinin sebebi her zaman bu kadar basit olmuyor. Yani beslenmenize dikkat edip düzenli spor yapmanıza rağmen yine de şişkinlik yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda da karaciğer, bağırsak, safra kesesi veya pankreas gibi organlardan biri veya birkaçı düzgün çalışmıyor olabilir.

Böyle durumlarda şişkinlik yaşadığınızda evde bitki çayı ile tedaviyi aramak yerine doktora gitmek gerekir. Safra kesesinde taş, bağırsaklarda parazit, midede helikobakter pilori olabilir, pankreasınız iltihaplanmış veya karaciğerde yağlanma başlamış olabilir.

Takdir edersiniz ki böyle durumlarda mide şişkinliği daha sonra çekeceğiniz sıkıntılara nazaran eşantiyon kalacaktır.

Bir de mide şişkinliğinin daha masum sebepleri var. Bazı besinlerin gaz yapıcı özellikleri vardır. Gaz yapıcı besinler kişisine göre değişmekle birlikte genel olarak aşağıdaki gıdaları yediğiniz zaman midenizde şişkinlik yaşarsınız.

  • Bakla,
  • Börülce,
  • Barbunya,
  • Bezelye,
  • Yeşil ve kuru fasulye,
  • Nohut,
  • Beyaz ve kara lahana,
  • Karnabahar,
  • Brokoli
  • Yemeklerden sonra yenilen tatlılar ve meyveler,
  • Sakız (Hava yutmanıza sebep olduğu için)

Mide şişkinliği için ne zaman doktora gidilir ?

Mide şişkinliği için genelde doktora gitmeye gerek görmeyiz. Ama şişkinlik kronik bir hal aldıysa ve yanında başka şikayetler de oluyorsa geciktirmeden tıbbi tedaviye başlamak gerekir.

Örneğin mide şişkinliği midede yanma veya ağrı ile birlikte seyrediyorsa gastrit, ülser veya reflü başlangıcı olabilir.

Eğer mide şişkinliğinin yanı sıra idrar renginizde de farklılaşma varsa karaciğer veya safra kesesi ile ilgili sorunlarınız olabilir.

Zaman zaman karın ağrıları, kronik olarak ishal-kabızlık yaşıyorsanız bağırsaklarınızda bir sorun olabilir.

Hafif yemeklerde bile karnınız şişiyorsa pankreasınızda iltihap olabilir.

Bu tür sorunlarınız varsa mide şişkinliği için iç hastalıkları yani dahiliye doktoruna gidiniz.

İLGİLİ YAZILAR:

Helikobakter pilori için karnabahar kürü

Mide ülseri bitkisel tedavi

Gastrite ne iyi gelir

Mide şişkinliği için hangi bölüme gidilir

Brokoli kürü nasıl yapılır

Sorun Cevaplayalım

Tüm Hakları Saklıdır ©